Estepona 2023 ‘’Jaar van de fiets’’

Geschreven door:
Geschreven door:Tanja Begheijn

De gemeenteraad heeft 2023 uitgeroepen tot “Jaar van de Fiets” en een activiteitenprogramma op te zetten om het gebruik van de fiets als onderdeel om het duurzame stadsmodel te bevorderen. Een poging om het gebruik ervan aan te moedigen om te blijven bijdragen aan een duurzame stad en de promotie van deze sport.

Op die manier zullen verschillende beleidsmaatregelen en acties worden uitgevoerd rond dit vervoermiddel vanuit alle invalshoeken, van dagelijkse mobiliteit of fietstoerisme tot de gezondheidsvoordelen ervan, inclusief het recreatieve en sportieve gebruik, en de zakelijke ontwikkeling van de sector. De gemeenteraad stelt daarom een programma op van activiteiten die het komende jaar op de fiets gericht zullen zijn.

De burgemeester voor sociaal-culturele aangelegenheden, benadrukte het belang van de fiets als fundamenteel onderdeel van de verbetering van de levenskwaliteit van de burgers, aangezien de fiets niet alleen een vervoermiddel is, maar het gebruik ervan waarde oplevert voor de samenleving in verschillende dimensies: mobiliteit, gezondheid, milieu, leefbaarheid en gezelligheid. Het is ook een voordeel, niet alleen voor de gebruikers van dit type vervoer, maar ook voor de rest van het publiek, omdat het ruimte vrijmaakt en de luchtverontreiniging en geluidsemissies vermindert.

De afgelopen tien jaar heeft het stadsbestuur een model ontwikkeld van een duurzame en leefbare stad, die zich inzet voor levenskwaliteit en het welzijn van de burgers. Deze acties omvatten de autovrije of verkeersbeperkte aanleg van meer dan 130 straten in het kader van het project “Estepona, tuin van de Costa del Sol”; alsmede het baanbrekende project van stedelijke duurzaamheid dat de stad openstelt voor de zee en een van de beste promenades van de Spaanse kust creëert. Daarbij komt de aanleg van een netwerk van fietspaden dat nu meer dan 8 kilometer beslaat en de aanleg van een kustcorridor, die voor 90 procent is voltooid nadat bijna 20 van de 23 kilometer kustlijn in de stad met elkaar zijn verbonden.

Deel dit artikel

Bekijk ook eens deze blogs