Nederlandse bezoekersaantallen aan Costa del Sol bereiken nieuw hoogtepunt

Geschreven door:
Geschreven door:Tanja Begheijn

Uit een rapport van Turismo Costa del Sol, de toeristische dienst van de provincie Malaga, blijkt dat de beperkingen van de mobiliteit tijdens de gezondheidscrisis langdurige gevolgen hebben gehad voor de bezoekers, waarbij voormalige minderheidsmarkten nu het best presteren. Aan het einde van 2022 presenteerden alleen Nederland, Italië, Noorwegen en Marokko een hogere groei van het aantal toeristen naar de luchthaven van Malaga dan in 2019.

De Costa del Sol als bestemming voor Nederlandse zonzoekers is van dien aard dat deze markt het derde belangrijkste internationale land is geworden voor de provincie Malaga, na het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, dat eind 2022 respectievelijk 18,7% en 22% minder aankwam dan in het pre-pandemische recordjaar 2019.

Dit staat in contrast met de gegevens waaruit blijkt dat in dezelfde periode de Nederlandse toeristen die op de luchthaven aankomen met 0,4% zijn gestegen, met 564.757 reizigers, en de Italiaanse toeristen met 7,5%, met 365.624 bezoekers. Opmerkelijk is echter de toename met 236% van het aantal passagiers uit Marokko, een cijfer dat samenvalt met de opening en uitbreiding van vluchten naar verschillende Marokkaanse luchthavens. Opmerkelijk is ook de toename van het aantal Noorse aankomsten met bijna 2%, die ook verband houdt met het besluit van de in financiële moeilijkheden verkerende Noorse luchtvaartmaatschappij om alleen nog op Malaga en Alicante in Spanje te vliegen.

Naast deze internationale markten steeg ook het binnenlandse toerisme met 13,2%, met 1.658.180 passagiers op de luchthaven van Malaga, bijna 200.000 meer dan vóór de pandemie. De sector wacht nu op de reactivering van belangrijke landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk.

Deel dit artikel

Bekijk ook eens deze blogs