Veelgestelde vragen

Bekijk de veelgestelde vragen

Op deze pagina vindt u alle veelgestelde vragen rondom vastgoed aan de Costa del Sol en over Turnkey del Sol. Indien uw vraag niet beantwoord wordt, neem dan contact met ons op.

In onze juridische gids staat stap voor stap beschreven wat u te doen staat als u een huis in Spanje wilt kopen.
Als u besluit een aanvraag te doen voor een hypotheek in Spanje, help ik u bij het vinden van de bank en een product dat het beste bij u past. De maximale hoogte van de hypotheek is gewoonlijk 70%, maar kan ook variëren, afhankelijk van de bank en uw inkomenssituatie. De bank zal een taxateur naar de woning sturen en van u de volgende documenten willen zien: een kopie van uw paspoort, een kopie van uw resident bewijs (NIE), uw thuisadres, burgerlijke staat, uw salarisadministratie en eigendommen/schulden in uw land van herkomst.
Samen met uw advocaat controleer ik voortdurend de voortgang van uw aankoop. Ik zorg ervoor dat, zodra de woningdocumentatie is beoordeeld door een raadsman, de ondertekening van de akte zo spoedig mogelijk plaatsvindt. Daarbij houd ik u op de hoogte van elke stap en ontwikkeling.
Het is heel gebruikelijk om uw advocaat een volmacht te geven, zodat hij de akte kan ondertekenen in uw naam.
Als u naar huis teruggaat en daarna beslist om te bieden op een woning die u hebt gezien, kan ik het bod voor u uitbrengen. Zodra het bod is geaccepteerd en de reserveringskosten (ongeveer € 3.300, -) betaald zijn om de woning van de markt te halen, neem ik contact op met uw advocaat en voorzie ik hem van alle documentatie om het verkoopproces te starten.
Zodra u de documenten heeft ondertekend voor de woning en het reserveringsbedrag heeft betaald, wordt dit beschouwd als een officiële handeling om de woning te kopen. Het reserveringsbedrag wordt in principe niet terugbetaald tenzij anders vermeld in het contract of als er juridische redenen zijn om het koopproces niet voort te zetten. Het is uiterst belangrijk dat u er absoluut zeker van bent dat u de woning wilt kopen en dat u geen druk voelt om het document van de aanbetaling te ondertekenen.
Dat hangt af van u en van de verkoper, van de nodige documentatie en van uw advocaat. Gemiddeld moet u rekenen op 3 weken tot 3 maanden.
Voor het aanvragen van een bankrekening in Spanje dient u normaal gesproken persoonlijk ter plaatse te zijn om u te identificeren. In mijn samenwerking met verschillende partijen heb ik betrouwbare relaties opgebouwd, waardoor het mogelijk is om eventueel uw bankrekening te openen vanuit Nederland. Hierbij is het wel van belang dat u vooraf, bijvoorbeeld tijdens de bezichtiging in Spanje, kennismaakt bij de bank en vast een document tekent voor het opstarten van een eventuele aanvraag. U bent nog nergens aan gebonden. Wanneer u later in Nederland pas besluit om de woning te kopen kan het proces voor de aanvraag van het bankrekeningnummer in gang worden gezet. Hierdoor hoeft u dus niet alleen voor het openen van de bankrekening naar Spanje te komen.
U ontvangt de sleutels na de ondertekening van de notariële akte en nadat gecontroleerd is dat de volledige betaling is gedaan. Op dat moment bent u de trotse nieuwe eigenaar van de woning!
De verantwoordelijkheid voor een opstalverzekering en eventueel inboedelverzekering begint op de dag van de eigendomsoverdracht in het kantoor van de notaris. Vanaf de dag van de overdracht moet de woning dus verzekerd zijn. Wanneer u een advocaat ingeschakeld heeft kan deze dit voor u doen.
Is het nodig om een testament te maken in Spanje?
De advocaat maakt het testament op het moment van aankoop. Het is gebruikelijk om dit te ondertekenen op dezelfde dag voordat u bij de notaris de koopakte ondertekent.

Het is niet verplicht een advocaat in te schakelen bij de aankoop van uw huis. Ik raad u echter aan dit wel te doen. In Spanje verricht de advocaat een eerste onderzoek alvorens een woning kan passeren, dit gebeurt in Nederland door de notaris. Verder kan de advocaat nog meer voor uw betekenen zoals:

  • Begeleiding aanvragen NIE nummer en het openen van een Spaanse bankrekening;
  • Juridische zaken omtrent aankoop; (controleren van documenten, aktes, nota, vergunningen, certificaten, raadplegen registers etc.)
  • Communicatie met verkoper/projectontwikkelaar;
  • Het invullen van de benodigde documenten en het zorgdragen van de belastingen die direct samenhangen met de aankoop van uw woning;
  • Begeleiden van het betalingsverkeer;
  • Controleren van hypotheek eigendom, lasten en of beslagen;
  • De inschrijving van de koopakte van de woning bij het Spaanse register;
  • Communicatie met notaris en bank;
  • Hulp bij het afsluiten van verzekeringen en nutsvoorzieningen

Wij zijn er om jou te helpen

Vragen? Wij helpen je graag.

+31 645 954 689
Sluit dagelijks om 18.00 uur

info@turnkeydelsol.com
Reactie binnen 24 uur