Wat wordt duurder of goedkoper in Spanje in 2023?

Geschreven door:
Geschreven door:Tanja Begheijn

December 2022 is afgesloten met een inflatie van 5,8% wat lager is dan de voorgaande maanden. Voedingsmiddelen zijn echter gemiddeld meer dan 15% in prijs gestegen, maar er zijn veel producten die veel duurder zijn dan een jaar geleden. Tel daar de brandstof, elektriciteit en aardgas bij op en praktisch alles is duurder geworden de afgelopen 12 maanden.

Voeding

Om deze prijsstijgingen op te vangen en de hoge kosten te compenseren heeft de regering diverse maatregelen genomen. Een van deze maatregelen is de verlaging van de super gereduceerde btw van 4% naar 0% gedurende zes maanden voor basisvoedingsmiddelen zoals brood, fruit, groente etc. en de verlaging van 10% naar 5% voor oliën zoals olijf- en zonnebloemolie en pasta.

Tolwegen

Ondanks dat er steeds minder tolwegen zijn in Spanje, zijn er nog veel snelwegen waar de gebruikers wel tol moeten betalen. De tol gaat met 4% omhoog, iets dat geldt voor de AP-51, AP-61, AP-53, AP-66, AP-7 Alicante-Cartagena, AP-7 Málaga-Guadiaro, AP-68, AP-71, AP-9, AP-6 en AP-46.

Benzine en dieselkorting

Sinds 1 januari 2023 is de brandstofkorting, die sinds 1 april 2022 geldig was in Spanje, afgeschaft. Dat betekent dat over het algemeen dat bij het tanken van diesel of benzine de klant geen 0,20 euro per liter korting meer krijgt. Er gelden speciale regelingen voor de professionele sector zoals vrachtwagenchauffeurs, maar ook voor boeren en vissers.

Elektriciteit

De prijzen voor elektriciteit zijn al weken aan het dalen in Spanje. Toch is deze aan het begin van 2023 nog steeds duurder dan aan het begin van 2022. De gemiddelde elektriciteitsrekening het afgelopen jaar was 91 euro per maand, 33% meer dan het jaar daarvoor. De regering heeft tot eind 2023 de belastingvermindering op elektriciteit verlengd.

Deel dit artikel

Bekijk ook eens deze blogs