Zomertijd

Geschreven door:
Geschreven door:Tanja Begheijn

Maar liefst 71% van alle Spanjaarden zou willen dat het altijd zomer blijft. En wat ze daarmee bedoelen? Zomertijd. Volgens recent onderzoek zou 64% van de inwoners van Spanje geen zomertijdregeling meer willen hebben. In 2018 gaf 93% van de Spanjaarden in een enquête aan dat de zomertijdregeling afgeschaft zou moeten worden. Maar door meerdere factoren, waaronder de pandemie, is er ng steeds geen beslissing genomen over definitieve of gedeeltelijke afschaffing.

Vandaag is de klok weer achteruit gezet, tot grote ergernis van een groeiend aantal inwoners van Spanje. Het hele jaar de zomertijd aanhouden zou in Spanje betekenen dat het ’s morgens pas na 09.30 uur licht wordt, in sommige delen van Galicië pas rond 10 uur. Dat zou betekenen dat men in het donker naar bed gaat en in het donker naar werk gaat. Het opstaan zonder natuurlijk licht is volgens sommige experts ongezond en met natuurlijk licht is men sneller actief. Degene die er het meeste last van zullen hebben zijn de schoolgaande kinderen die de eerste lessen in de schemer beginnen.

Het positieve van de zomertijd in de winter zou betekenen dat het langer licht blijft ’s avonds. Dat is goed voor de gezondheid omdat men sneller geneigd is te sporten wat weer het aantal hartinfarcten met 5% tot 10% zou laten dalen. Er zouden ook minder ongelukken plaatsvinden, omdat het rijden met natuurlijk licht veiliger is. Daarnaast is het feit dat het in de winter langer licht blijft ook goed voor de horeca omdat men langer opblijft en sneller uitgaat. Voor nu gaat er voorlopig niks veranderen en moeten Spanjaarden het (helaas) maar gewoon zo accepteren zoals het is.

Deel dit artikel

Bekijk ook eens deze blogs